what-we-do-header

CE FACEM

Managementul schimbării

Viitorul e deja aici. Singura constantă rămâne schimbarea.

Cea mai importantă resursă de care dispune o companie sunt oamenii. Din experiență, știm însă că nu toți oamenii au aceleași nevoi și preferințe atunci când vine vorba de spațiul de lucru. De aceea, pentru a putea oferi echipei un spațiu potrivit de lucru, care să-i inspire, să-i motiveze și să susțină toate tipurile de activități de lucru, trebuie să identificăm o viziune comună, împărtășită de toți stakeholder-ii din cadrul proiectului. Aceasta este etapa în care noi vom înțelege așteptările voastre, viziunea leadership-ului și motivele care au stat la baza proiectului de amenajare. Nu putem prezice viitorul, dar putem să ne pregătim pentru noutățile pe care le va aduce în ceea ce privește nevoile angajaților și modul lor de lucru.

Unul dintre cele mai importante obiective ale unui proiect de amenajare este acela de a folosi noul spațiu de lucru ca pe un instrument prin care să creștem sentimentul de apartenență al angajaților la locul de muncă. Putem ajunge aici doar dacă implicăm echipa într-un proces amplu de management al schimbării. Acest proces implică resurse dedicate și va avea succes doar dacă cei implicați în managementul companiei reușesc să ajungă la o viziune comună cu privire la motivele care au generat schimbarea. Pentru a avea rezultate pozitive, raportul dintre susținătorii schimbării și cei care sunt împotriva ei este de 6 la 1. Pentru organizațiile mari, acest lucru presupune ca schimbarea să se regăsească printre prioritățile de business ale managementului pentru cel puțin un an de zile.

Cultura organizațională este un fenomen complex, alimentat de modul în care organizația este structurată și condusă. De aceea, schimbarea nu se poate produce prin training sau prin setarea unor obiective clare care țin de schimbarea culturii organizaționale. Deoarece aceasta rezultă din valorile companiei, sistemele și practicile existente, cultura organizațională nu se poate schimba decât dacă aceste elemente se schimbă.

Cultura organizațională este rezultatul unei planificări strategice și este menită să susțină compania în atingerea obiectivelor sale strategice. De aceea, este vital ca obiectivele care țin de cultura organizațională să fie în acord cu obiectivele strategice ale organizației.

Procesul de management al schimbării poate începe cu 3-6 luni înainte de schimbarea propriu-zisă și 3-6 luni după aceasta. Principalele instrumente prin care ne propunem să le includem în procesul de management al schimbării sunt: dezbateri, workshop-uri și sesiuni de coaching individuale sau de echipă.

De ce Morphoza.