contact-header

Studiu de caz

TRANSYLVANIA COLLEGE

SE POATE ȘI ÎN ROMÂNIA: O ȘCOALĂ NOUĂ ÎN 60 DE ZILE.

Elevii și profesorii Transylvania College au pășit de curând în noua lor școală – o școală pe care au gândit-o împreună, în comunitatea Transylvania College, și pe care, într-o singură vară, în 60 de zile lucrătoare, echipa Morphoza a transformat-o din plan, în realitate.

Creionarea unui standard de inovație în educație

Se poate și ne-am dorit să arătăm acest lucru. Se poate să reamenajezi o școală într-o vară și se poate să o duci la standarde internaționale. Se poate (și ar trebui) să construiești o școală împreună cu elevii, profesorii și părinții. Se poate ca, într-un timp scurt și cu resurse limitate, să faci minuni. Se poate.

Well@School by Morphoza: amenajarea nu este despre spațiu, ci despre oameni

Proiectul ”școala viitorului” sună bine, însă nimeni nu-i știe rețeta: nici profesorul, nici elevul, nici părintele, nici designerul. Răspunsul, însă, l-am găsit prin aplicarea unei metodologii ”well@school”, în care am identificat bine grupurile țintă, am abordat spațiul din perspectiva beneficiarilor direcți, am organizat peste 10 focus grupuri, interviuri și workshop-uri de lucru, astfel încât să răspundem împreună la întrebarea: ”cum arată spațiul ideal în care se pot experimenta metode alternative de predare, iar elevii și profesorii să se simtă bine în școala lor?”

Peste 40 de profesori și peste 30 de elevi de mai multe vârste au fost implicați direct în definitivarea a ceea ce reprezintă pentru ei cea mai frumoasă, utilă și ergonomică școală. Iar rezultatul este un spațiu agil, flexibil, luminos și fresh – o amenajare bine ponderată cromatic în care actorii principali (profesorii și elevii) să primeze și să se simtă bine.

Cel mai complex proiect educațional de reamenajare totală a unei școli, finalizat în timp record.

4000 de metri pătrați reamenajați, 60 de zile lucrătoare, între 60-120 de persoane care au lucrat zilnic la acest proiect și 670 de copii care se vor bucura de școala viitorului, astăzi. Plus două ingrediente cheie: încredere și empatie. Transylvania College a investit și responsabilizat Morphoza cu o încredere totală, dând mână liberă procesului creativ și decizional, astfel încât rezultatul să fie, așa cum l-au exclamat și elevii în prima zi de școală, ”wow”!

Această reamenajare totală, pentru Morphoza, a presupus un efort considerabil de concept design, project management și coordonare a peste 25 de subcontractori și producători, reușind să finalizeze etapele de demolare interior, recompartimentare, reamenajare grupuri sanitare, schimbare totală a instalațiilor (preluând standardele NET ZERO), remobilare și dotare a noului spațiu de învățare Transylvania College.

Un proces încă în derulare

Școala a început, dar munca noastră nu se termină aici. Ne așteaptă un proces agil ce se va întinde pe perioada întregului an școlar – timp în care testăm, descoperim și abia apoi definitivăm. Vom continua să construim spații demo, împreună cu elevii și profesorii, să testăm felul în care acestea funcționează pentru ei și măsura în care îi ajută să învețe. Până la urmă despre asta este vorba în educație: să nu ne oprim niciodată din învățare.

Cea mai recentă adiție la noul spațiu al Transylvania College este zona ”CUIB”, a cărei denumire ilustrează întocmai utilitatea acesteia: un spațiu care primește cu brațele deschise, oferă confort și o stare de bine cadrelor didactice și elevilor din cadrul școlii. Inițial folosită ca spațiu de depozitare la subsol, sala CUIB s-a transformat acum într-un loc ideal de socializare, compartimentat în două săli care pun la dispoziție contextul perfect pentru organizarea de evenimente educaționale interne, momente de relaxare, luat masa împreună sau pur și simplu deconectare într-o ambianță primitoare. Gradena multifuncțională proiectată special pentru CUIB contribuie la eficientizarea spațiului și multifuncționalitatea acestuia, fiind locul perfect pentru întâlniri ad-hoc, brainstorming, prezentări sau socializare. Zona cozy cu canapele aduce aminte de confortul de acasă și te invită parcă să iei o bine meritată pauză de la forfota zilnică, pentru a te bucura de câteva momente de relaxare. Bucătăria și zona de mese completează armonios amenajarea și întregește gama de funcționalități a spațiului.

Nu există o rețetă universal valabilă, însă cea mai bună variantă este să amenajăm pas cu pas, iar între pași să dăm ideilor puțin timp să respire și să se așeze. Apoi analizăm ce am făcut și completăm acolo unde e nevoie, până când amenajarea răspunde perfect nevoilor de predare și wellbeing în școală.

De ce Morphoza.